Wpis do rejestru zakładów podlegających Inspekcji Weterynaryjnej
Chcesz produkować żywność pochodzenia zwierzęcego na przykład wędliny lub sery? W takim razie zarejestruj ją u powiatowego lekarza weterynarii. Sprawdź poniżej, jak możesz uzyskać wpis do rejestru zakładów nadzorowanych przez Inspekcję Weterynaryjną.
Jak załatwić sprawę
Sprawę można załatwić:
- podczas wizyty w urzędzie
- listownie
- elektronicznie
Co powinieneś wiedzieć i kto może skorzystać z usługi
Możesz produkować i wprowadzać na rynek produkty pochodzenia zwierzęcego, jeśli spełniają one wymagania prawa weterynaryjnego.
Produkty pochodzenia zwierzęcego to:
- żywność pochodzenia zwierzęcego (mięso i produkty mięsne, mleko i produkty mleczne, produkty rybołówstwa, jaja i produkty jajeczne), w tym miód i krew
- żywe małże, szkarłupnie, osłonice i jadalne ślimaki morskie
- inne zwierzęta dostarczane jako żywe do klientów.
Produkcja tego rodzaju produktów obejmuje ich: pozyskiwanie, chów, wytwarzanie, oczyszczanie, rozbiór, przetwarzanie, pakowanie lub przepakowywanie, przechowywanie oraz transport.
Kto może uzyskać wpis
Zarejestruj zakład, jeśli:
- produkujesz żywność na rynek lokalny (prowadzisz tzw. działalność MLO - marginalną, lokalną i ograniczoną, prowadzisz sprzedaż bezpośrednią lub rolniczy handel detaliczny)
- twoja firma zajmuje się pośrednictwem w obrocie żywnością (bez jej magazynowania)
- produkujesz tzw. żywność złożoną, w skład której wchodzą zarówno środki spożywcze pochodzenia niezwierzęcego - jak i przetworzone produkty pochodzenia zwierzęcego (np. lody na bazie mleka w proszku, zupy, sosy, pizza, przetwory i mrożonki mięsno-warzywne), które są przeznaczone do eksportu na rynki państw trzecich
- zajmujesz się składowaniem produktów pochodzenia zwierzęcego, które nie muszą być przechowywane w pomieszczeniach o kontrolowanej temperaturze
- masz przedsiębiorstwo zajmujące się konfekcjonowaniem miodu i produktów pszczelarskich - nalewaniem ich do różnej wielkości słoików
- masz przedsiębiorstwo zajmujące się usługowo transportem żywności pochodzenia zwierzęcego
- prowadzisz skup dziczyzny
- masz fermę kur niosek lub zajmujesz się skupem jaj konsumpcyjnych od producentów
- zajmujesz się przetwórstwem jadalnych ślimaków lądowych, które nie wymaga zatwierdzenia
- posiadasz statek rybacki, nie będący statkiem chłodnią, statkiem zamrażalnią lub statkiem przetwórnią.
Projekt technologiczny
Zanim zaczniesz prowadzić działalność przed uzyskaniem pozwolenia na budowę zakładu sporządź projekt technologiczny zakładu.
Złóż projekt wraz z wnioskiem o jego zatwierdzenie do powiatowego lekarza weterynarii, któremu podlega planowane przez ciebie miejsce prowadzenia działalności.
Nie potrzebujesz zatwierdzenia projektu, jeśli:
- masz statek rybacki
- zajmujesz się transportem, produkcją podstawową i rolniczym handlem detalicznym.
Kiedy potrzebne jest zatwierdzenie zakładu
Uzyskaj zatwierdzenie zakładu, jeśli chcesz sprzedawać żywność nie tylko na rynek krajowy, ale też w państwach unijnych oraz poza granicami UE. Chodzi o takie produkty jak: mięso i produkty mięsne, mleko i produkty mleczne, produkty rybołówstwa lub jaja konsumpcyjne.
Możesz skorzystać z tego samego wzoru wniosku co przy rejestracji.
Kiedy powinieneś załatwić sprawę
Wniosek o wpis do rejestru zakładów złóż co najmniej 30 dni przed dniem rozpoczęcia planowanej działalności.
Gdzie załatwisz sprawę
Usługę można zrealizować w:
- powiatowe inspektoraty weterynarii
Co zrobić krok po kroku
Złóż wniosek o wpis do rejestru zakładów podlegających nadzorowi Inspekcji Weterynaryjnej
Dokumenty
Pobierz:
- Wzór wniosku o wpis do rejestru zakładów powiatowego lekarza weterynarii PDF
- Wzór wniosku o wpis do rejestru zakładów powiatowego lekarza weterynarii DOC
Dokument możesz złożyć jako:
OryginałDokument możesz złożyć jako:
Kopia, Oryginał, Uwierzytelniona kopiaDokument możesz złożyć jako:
Oryginał, Uwierzytelniona kopiaDokument możesz złożyć jako:
Oryginał, Uwierzytelniona kopiaDokument możesz złożyć jako:
Oryginał, Uwierzytelniona kopiaDokument możesz złożyć jako:
Oryginał, Uwierzytelniona kopiaDokument możesz złożyć jako:
Oryginał, Uwierzytelniona kopiaDokument możesz złożyć jako:
Przedstaw do wglądu, Oryginał, Uwierzytelniona kopiaPobierz:
Dokument możesz złożyć jako:
Oryginał, Uwierzytelniona kopiaDokument możesz złożyć jako:
Oryginał, Uwierzytelniona kopiaDo wniosku dołącz:
- kopię zezwolenia na pobyt rezydenta długoterminowego UE udzielonego przez inne państwo członkowskie Unii Europejskiej, albo
- oświadczenie, które potwierdza utrzymywanie pszczół, jeśli twoja działalność nie podlega wpisowi do KRS lub CEIDG, albo
- zaświadczenie lub oświadczenie o nabyciu przez koło łowieckie – jako dzierżawcy obwodu łowieckiego – członkostwa w Polskim Związku Łowieckim oraz osobowości prawnej, albo
- zaświadczenie lub oświadczenie o prowadzeniu ośrodka hodowli zwierzyny przez zarządcę obwodu łowieckiego na podstawie decyzji Ministra Środowiska.
Jeśli dołączasz oświadczenia, to koniecznie umieść w nich klauzulę: Jestem świadomy/a odpowiedzialności karnej za złożenie fałszywego oświadczenia.
Pamiętaj, że nie musisz dołączać dokumentów o wpisie twojej działalności do KRS lub CEIDG. Urząd sam może sprawdzić te informacje.
Termin
Wniosek o wpis do rejestru zakładów złóż co najmniej 30 dni przed dniem rozpoczęcia planowanej działalności.
Urząd sprawdzi formalnie i merytorycznie twój wniosek
Jeżeli twój wniosek zawiera braki formalne (np. pomyliłeś się we wniosku, albo nie dołączyłeś potrzebnych dokumentów), to urząd wezwie cię do poprawienia błędów. Na poprawki masz co najmniej 7 dni od dnia otrzymania wezwania.
Jeśli nie poprawisz błędów w wyznaczonym przez urząd terminie, twoja sprawa nie będzie dalej załatwiana.
Urząd wpisze twój zakład do rejestru i nada weterynaryjny numer identyfikacyjny
Dokumenty
Dokument otrzymasz jako:
OryginałIle zapłacisz
- 10 zł - opłata skarbowa za wydanie decyzji o wpisie i nadaniu weterynaryjnego numeru identyfikacyjnego.
Gdzie zapłacić: opłatę skarbową wpłać na konto urzędu miasta lub gminy, właściwego dla siedziby urzędu, w którym składasz wniosek. Numer konta sprawdzisz na stronie internetowej urzędu miasta lub gminy. Na przykład jeśli wniosek składasz do Urzędu Miasta Poznania, to opłatę zapłać również na konto Urzędu Miasta Poznania.
- 17 zł – opłata skarbowa za pełnomocnictwo (opcjonalnie)
Jeśli do urzędu składasz pełnomocnictwo to musisz je opłacić. Nie zapłacisz za pełnomocnictwo udzielone mężowi, żonie, dzieciom, rodzicom, dziadkom, wnukom lub rodzeństwu.
Gdzie zapłacić: opłatę skarbową za pełnomocnictwo wpłać na konto urzędu miasta lub gminy, właściwego dla siedziby urzędu, w którym składasz pełnomocnictwo. Numer konta sprawdzisz na stronie internetowej urzędu miasta lub gminy. Na przykład, jeśli pełnomocnictwo składasz do powiatowego lekarza weterynarii w Radomiu, to opłatę zapłać na konto Urzędu Miasta Radomia.
Praktyczne informacje na temat pełnomocnictwa.
Ile będziesz czekać
Nie dłużej niż miesiąc. Termin może się wydłużyć do 2 miesięcy (dostaniesz o tym informację).
Jak możesz się odwołać
Jeśli jesteś niezadowolony z decyzji, którą dostałeś, to możesz się od niej odwołać. Odwołanie złóż do wojewódzkiego lekarza weterynarii za pośrednictwem powiatowego lekarza weterynarii, który wydał ci decyzję. Masz na to 14 dni od daty jej otrzymania.
Pamiętaj również o tym, że możesz zrezygnować ze składania odwołania od decyzji i przekazać taką informację do powiatowego lekarza weterynarii, który wydał decyzję. Jeśli zrobią to wszystkie strony uczestniczące w postępowaniu, to decyzja szybciej się uprawomocni.
Warto wiedzieć
Informuj urząd o zmianach
Twoim obowiązkiem jest dbać o to, aby urząd miał aktualne informacje o twoim zakładzie. Dlatego informuj urząd o każdej zmianie w działalności i o każdym zawieszeniu działalności oraz zamknięciu istniejącego zakładu w ciągu 7 dni od pojawienia się takiej zmiany.
Kary za naruszenia
Jeśli produkujesz żywność w zakładzie, który nie ma wymaganego wpisu lub wprowadzasz na rynek żywność z zakładu, który nie ma wymaganego wpisu, to powiatowy lekarz weterynarii może nałożyć na ciebie karę pieniężną w wysokości od 200 do 5000 zł.
Podstawa prawna
- Ustawa z dnia 16 grudnia 2005 r. o produktach pochodzenia zwierzęcego
- Rozporządzenie (WE) nr 852/2004 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 29 kwietnia 2004 r. w sprawie higieny środków spożywczych
- Rozporządzenie (WE) nr 853/2004 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 29 kwietnia 2004 r. ustanawiające szczególne przepisy dotyczące higieny w odniesieniu do żywności pochodzenia zwierzęcego
- Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2017/625 z dnia 15 marca 2017 r. w sprawie kontroli urzędowych i innych czynności urzędowych przeprowadzanych w celu zapewnienia stosowania prawa żywnościowego i paszowego oraz zasad dotyczących zdrowia i dobrostanu zwierząt, zdrowia roślin i środków ochrony roślin, zmieniające rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 999/2001, (WE) nr 396/2005, (WE) nr 1069/2009, (WE) nr 1107/2009, (UE) nr 1151/2012, (UE) nr 652/2014, (UE) 2016/429 i (UE) 2016/2031, rozporządzenia Rady (WE) nr 1/2005 i (WE) nr 1099/2009 oraz dyrektywy Rady 98/58/WE, 1999/74/WE, 2007/43/WE, 2008/119/WE i 2008/120/WE, oraz uchylające rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 854/2004 i (WE) nr 882/2004, dyrektywy Rady 89/608/EWG, 89/662/EWG, 90/425/EWG, 91/496/EWG, 96/23/WE, 96/93/WE i 97/78/WE oraz decyzję Rady 92/438/EWG (rozporządzenie w sprawie kontroli urzędowych)
- Ustawa z dnia 14 czerwca 1960 r. Kodeks postępowania administracyjnego