Świadectwo pochodzenia mięsa wołowego
Uzyskanie świadectwa potwierdzającego pochodzenie mięsa wołowego z bydła płci męskiej, uprawniającego wnioskodawcę do otrzymania refundacji wywozowych.
Jak załatwić sprawę
Sprawę można załatwić:
- podczas wizyty w urzędzie
- listownie
Co powinieneś wiedzieć i kto może skorzystać z usługi
Przedsiębiorca zamierzający eksportować mięso świeże lub chłodzone (w formie tusz, półtusz, kompensowanych ćwierci, ćwierci przednich i ćwierci tylnych) oraz mięso bez kości z ćwierci przednich lub tylnych w elementach, pochodzących z dorosłego bydła płci męskiej do niektórych krajów trzecich może wystąpić z wnioskiem o otrzymanie refundacji eksportowej.
Refundację eksportową może otrzymać eksporter posiadający zaświadczenia o tym, że wywiezione produkty pochodzą z dorosłego bydła płci męskiej. Za dorosłe bydło przyjmuje się osobniki męskie ważące powyżej 300 kg w chwili uboju.
Zaświadczenie wydaje się w formie świadectwa, które przedstawia się polskim organom celnym podczas dopełniania formalności wywozowych.
Refundacja jest wypłacana przez właściwą agencję płatniczą (Agencję Rynku Rolnego). Refundacja wypłacana jest w sytuacji gdy świadectwo zawiera potwierdzenie organów celnych stwierdzające, że mięso wołowe opuściło obszar celny Unii Europejskiej.
Podmioty uprawnione do realizacji procedury:
Wnioskodawca - Przedsiębiorca/eksporter mięsa wołowego pochodzącego z bydła płci męskiej.
Kiedy powinieneś załatwić sprawę
Nie później niż 24 godziny przed planowanym ubojem bydła.
Gdzie załatwisz sprawę
Usługę można zrealizować w:
- wojewódzkie inspektoraty jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych
Wniosek należy złożyć do wojewódzkiego inspektora jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych, właściwego ze względu na miejsce, w którym dokonywany będzie ubój zwierząt.
Co zrobić krok po kroku
Złożenie wniosku o wystawienie świadectwa dotyczącego wołowiny z dorosłego bydła płci męskiej
Przedsiębiorca ubiegający się o świadectwo potwierdzające pochodzenie mięsa wołowego z bydła płci męskiej składa wniosek do wojewódzkiego inspektora jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych, właściwego ze względu na miejsce, w którym dokonywany będzie ubój zwierząt.
Wniosek może być odrzucony przez wojewódzkiego inspektora jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych w przypadku, gdy wpłynął w terminie krótszym niż 24 godziny przed rozpoczęciem planowanego uboju oraz gdy nie zawiera wszystkich wymaganych informacji.
Świadectwa wydawane są po dokonaniu oceny mięsa wołowego w zakresie potwierdzenia jego tożsamości.
Dokumenty
Dokument możesz złożyć jako:
OryginałInformacja dodatkowa
Wniosek składany jest na formularzu udostępnianym przez wojewódzkie inspektoraty jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych.
Wniosek zawiera w szczególności:
1. nazwę, siedzibę i adres albo imię i nazwisko, miejsce zamieszkania i adres wnioskodawcy;
2. numer identyfikacji podatkowej (NIP) oraz numer identyfikacyjny w krajowym rejestrze urzędowym podmiotów gospodarki narodowej (REGON), jeżeli został nadany;
3. informacje o:
a) dacie i miejscu uboju oraz liczbie zwierząt przeznaczonych do uboju, jeżeli wnioskodawca dokonuje uboju,
b) dacie i miejscu uboju, liczbie zwierząt przeznaczonych do uboju oraz dacie i miejscu odkostnienia mięsa i liczbie tusz przeznaczonych do odkostnienia mięsa, jeżeli wnioskodawca dokonuje odkostnienia,
c) państwie przeznaczenia.
Termin
Nie później niż 24 godziny przed planowanym ubojem bydła.
Formalne sprawdzenie wniosku i kontakt z przedsiębiorcą
Wojewódzki inspektor jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych sprawdza, czy wniosek został złożony we właściwym terminie oraz czy zawiera wszystkie wymagane informacje. Jeżeli wniosek został pozytywnie zweryfikowany, wojewódzki inspektor wprowadza na nim datę i godzinę wpływu, a w przypadku złożonej deklaracji odkostniania mięsa – również datę jej akceptacji. Następnie kontaktuje się z wnioskodawcą i ustala termin przeprowadzenia nadzoru oraz wydania świadectw.
Kontrola dokumentacji
Wojewódzki inspektor jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych weryfikuje paszporty zwierząt, które tworzą partię objętą nadzorem. Gdy wynik kontroli jest negatywny, inspektor zaprzestaje czynności kontrolnych.
Ocena organoleptyczna bydła i potwierdzenie jego tożsamości
Zanim inspektor upoważniony do przeprowadzenia nadzoru przystąpi do wykonywania właściwych czynności, przedsiębiorca powinien wydzielić spośród posiadanego bydła, partię zwierząt, z których mięso będzie objęte refundacją. Zwierzęta tworzące partię objętą nadzorem muszą posiadać następujące cechy:
- płeć męska (buhaje),
- masa ciała przed ubojem pow. 300 kg.
Dodatkowo, paszporty zwierząt powinny zawierać informacje dotyczące płci i masy ciała zgodne ze stanem faktycznym.
Wydzielona partia zwierząt podawana jest ubojowi. Tusze uzyskane z uboju tej partii zwierząt powinny być wychładzane w wydzielonej komorze chłodniczej.
Wojewódzki inspektor jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych przeprowadza następujące czynności w ubojni:
- określa płeć zwierząt (z których pochodzą tusze objęte nadzorem), w oparciu o cechy anatomiczne, widoczne na półtuszach wołowych,
- identyfikuje półtusze objęte nadzorem z dokumentacją zakładową, w szczególności z paszportami zwierząt,
- usuwa z wydzielonej partii tusze, dla których stwierdzono płeć żeńską oraz tusze, w stosunku do których stwierdzono rozbieżności pomiędzy stanem faktycznym a informacjami zawartymi w dokumentacji,
- znakuje półtusze objęte nadzorem specjalną pieczęcią identyfikującą mięso objęte refundacją wywozową w taki sposób, aby po przeprowadzeniu podziału półtusz na ćwierci, stemple znajdowały się na każdej ćwierci,
- ustala masę partii ćwierci przednich i ćwierci tylnych lub ćwierci kompensowanych, w zależności od rodzaju wysyłanego towaru,
- nadzoruje załadunek przygotowanej partii ćwierci na środek transportu,
- wystawia „Świadectwo dotyczące wołowiny z dorosłego bydła płci męskiej”.
W przypadku, gdy wniosek zawierał deklarację odkostniania ćwierci przednich lub tylnych, masę ćwierci należy ustalić w dniu przeprowadzenia czynności oddzielania mięsa od kości, przed rozpoczęciem tego procesu.
Ćwierci objęte nadzorem przeznaczone do odkostniania powinny być przechowywane w wydzielonej komorze chłodniczej.
Zabrania się oddzielania mięsa od kości z ćwierci przednich i tylnych w tym samym czasie w jednym pomieszczeniu. W pomieszczeniu, w którym przeprowadza się odkostnianie mięsa objętego refundacją może znajdować się wyłącznie wołowina stanowiąca jedną partię przygotowywaną do wywozu.
Wojewódzki inspektor jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych przeprowadza następujące czynności w trakcie procesu odkostniania:
- sprawdza oznakowanie ćwierci specjalną pieczęcią identyfikującą mięso objęte refundacją wywozową,
- ustala masę partii ćwierci, która będzie odkostniana,
- nadzoruje mięso podczas oddzielania kości, celem uniemożliwienia zamiany mięsa nadzorowanego na inne,
- ustala masę netto mięsa oraz kości (wraz ze ścięgnami itp.),
- nadzoruje pakowanie mięsa,
- sprawdza oznakowanie opakowań jednostkowych oraz zbiorczych,
- pieczętuje opakowania jednostkowe i zbiorcze w taki sposób, by próba otwarcia opakowania zniszczyła pieczęć,
- ustala masę partii mięsa bez kości przeznaczonego do wywozu poza obszar celny UE,
- nadzoruje załadunek przygotowanej partii mięsa bez kości na środek transportu,
- wystawia „Świadectwo dla mięsa bez kości z ćwierci tylnych z dorosłego bydła płci męskiej” lub „Świadectwo dla mięsa bez kości z ćwierci przednich z dorosłego bydła płci męskiej”.
Wnioskodawca powinien dysponować dowodem potwierdzającym, że wołowina uzyskana w procesie odkostnienia zawiera przeciętnie 55% lub więcej chudego mięsa.
Dokumenty
Dokument możesz złożyć jako:
OryginałDokument otrzymasz jako:
OryginałDokument otrzymasz jako:
OryginałDokument otrzymasz jako:
OryginałDokumenty są wystawianie w zależności od rodzaju mięsa i jego pochodzenia.
Termin
Maksymalnie 10 dni od dnia akceptacji wniosku.
Ile zapłacisz
Wysokość opłaty zależy od:
a. Ilości mięsa objętego świadectwem;
b. czasu trwania nadzoru nad wołowiną pochodzącą z bydła płci męskiej;
c. długości trasy dojazdu do miejsca przeprowadzenia nadzoru.
Opłatę wnosi się przed wydaniem świadectwa potwierdzającego pochodzenie wołowiny z dorosłego bydła płci męskiej w terminie 7 dni od dnia doręczenia rachunku, gotówką w miejscu i czasie wskazanym w rachunku lub przelewem na wskazany rachunek bankowy. Rachunek wystawiany jest przez wojewódzkiego inspektora jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych po przeprowadzeniu nadzoru nad mięsem wołowym objętym wnioskiem. Wysokość opłaty za wystawienie świadectwa ustalana jest indywidualnie na podstawie rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 16 grudnia 2015 r. w sprawie stawek opłat za dojazd do miejsca oceny, czynności związane z dokonaniem oceny, badania laboratoryjne i wydawanie świadectw jakości handlowej oraz sposobu i terminu wnoszenia tych opłat.
Ile będziesz czekać
Maksymalnie 10 dni od dnia akceptacji wniosku.
Warto wiedzieć
- Uzyskanie świadectwa stanowi podstawę otrzymania rekompensaty eksportowej.
- Świadectwo okazywane jest organom celnym podczas dopełniania celnych formalności wywozowych i następnie wysyłane kanałami administracyjnymi do agencji odpowiedzialnej za wypłatę refundacji po dopełnieniu wspomnianych formalności. Formalności te są załatwiane w państwie członkowskim, w którym nastąpił ubój zwierząt.
Podstawa prawna
- Rozporządzenie Komisji (WE) nr 1359/2007 z dnia 21 listopada 2007 r. ustanawiające warunki udzielania specjalnych refundacji wywozowych do niektórych elementów odkostnionego mięsa wołowego
- Rozporządzenie Komisji (WE) nr 433/2007 z dnia 20 kwietnia 2007 r. ustanawiające warunki przyznawania specjalnych refundacji eksportowych w sektorze wołowiny i cielęciny
- Rozporządzenie Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 16 grudnia 2015 r. w sprawie stawek opłat za dojazd do miejsca oceny, czynności związane z dokonaniem oceny, badania laboratoryjne i wydawanie świadectw jakości handlowej oraz sposobu i terminu wnoszenia tych opłat
- Ustawa z dnia 21 grudnia 2000 r. o jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych