Uzyskaj zatwierdzenie zakładu i wpis do rejestru zakładów podlegających kontroli Inspekcji Weterynaryjnej
Chcesz otworzyć rzeźnię lub zakład przetwórstwa mięsa? A może chcesz prowadzić działalność związaną z przetwórstwem mleka, jaj lub produktów rybołówstwa? Zanim rozpoczniesz działalność, musisz uzyskać zatwierdzenie zakładu przez Powiatowego Lekarza Weterynarii. Sprawdź, jak to zrobić.
Jak załatwić sprawę
Sprawę można załatwić:
- podczas wizyty w urzędzie
- listownie
- elektronicznie
Co powinieneś wiedzieć i kto może skorzystać z usługi
Kto musi uzyskać wpis do rejestru zakładów podlegających kontroli Inspekcji Weterynaryjnej
Jeśli chcesz produkować i wprowadzać na rynek produkty pochodzenia zwierzęcego, musisz uzyskać wpis do rejestru zakładów podlegających urzędowej kontroli Powiatowego Lekarza Weterynarii (PLW).
Produkty pochodzenia zwierzęcego to:
- żywność pochodzenia zwierzęcego (mięso i produkty mięsne, mleko i produkty mleczne, produkty rybołówstwa, jaja i produkty jajeczne), w tym miód i krew
- żywe małże, szkarłupnie, osłonice i jadalne ślimaki morskie
- inne zwierzęta dostarczane jako żywe do klientów.
Produkcja tego rodzaju produktów obejmuje ich: pozyskiwanie, chów, wytwarzanie, oczyszczanie, rozbiór, przetwarzanie, pakowanie lub przepakowywanie, przechowywanie oraz transport.
Przeczytaj, jakie są wymagania dla produkcji pochodzenia zwierzęcego.
W jakich przypadkach zakład musi zostać zatwierdzony przez PLW
W zależności od typu działalności, jaką chcesz prowadzić, musisz uzyskać:
- wpis do rejestru prowadzonego przez Powiatowego Lekarza Weterynarii albo
- decyzję o zatwierdzeniu zakładu przez Powiatowego Lekarza Weterynarii i wpis do rejestru.
Przeczytaj, jak uzyskać wpis do rejestru zakładów podlegających kontroli Inspekcji Weterynaryjnej.
Musisz uzyskać zatwierdzenie dla zakładu:
- przygotowującego, wytwarzającego, oczyszczającego, dokonującego uboju i rozbioru, przetwarzającego, pakującego, przepakowującego i przechowującego, w pomieszczeniach o kontrolowanej temperaturze, produkty pochodzenia zwierzęcego, dla których wymagania zostały określone w załączniku III do rozporządzenia 853/2004
- handlu detalicznego, jeżeli wykonywane w nich czynności mają na celu dostawę żywności pochodzenia zwierzęcego do innego zakładu, z wyjątkiem gdy:
- zakład prowadzi wyłącznie czynności polegające na składowaniu i transporcie
- dostawa żywności pochodzenia zwierzęcego z zakładu detalicznego realizowana jest wyłącznie do innych zakładów detalicznych oraz zgodnie z prawem polskim stanowi działalność marginalną, lokalną i ograniczoną
- korzystającego z krajowych środków dostosowujących, które mają zastosowanie do określonych zakładów o małej zdolności produkcyjnej, a dotyczą konstrukcji, rozplanowania i wyposażenia tego rodzaju zakładów.
Będą to przykładowo następujące zakłady:
- rzeźnie i zakłady rozbioru mięsa zwierząt gospodarskich kopytnych, drobiu lub zajączaków
- zakłady pakowania lub przetwórstwa jaj
- punkty skupu i przetwórstwa mleka
- chłodnie składowe (niezależny budynek wolnostojący)
- zakłady przepakowywania (niezależny budynek wolnostojący)
- punkty odbioru (punkty skupu) oraz garbarnie posiadająca zezwolenie na dostawy surowców do produkcji żelatyny lub kolagenu przeznaczonych do spożycia przez ludzi
- zakłady przetwórstwa wysoko przetworzonych produktów pochodzenia zwierzęcego: wysoko rafinowany siarczan chondroityny, kwas hialuronowy, inne produkty z hydrolizowanych chrząstek, chitozan, glukozamina, podpuszczka, karuk i aminokwasy
- statki przetwórnie, statki zamrażalnie i statki chłodnie
Zatwierdzenie zakładu jest poprzedzone kontrolą Powiatowego Lekarza Weterynarii, który sprawdzi czy zakład spełnia określone normy wynikające z przepisów krajowych i unijnych. Kontrola PLW jest przeprowadzana w oparciu o kryteria protokołu SPIWET właściwego dla danego zakresu i rodzaju zatwierdzanej działalności.
Jakie masz obowiązki przed rejestracją zakładu
Zanim złożysz wniosek o zatwierdzenie zakładu, musisz przygotować jego projekt technologiczny. Zrób to przed uzyskaniem pozwolenia na budowę.
Projekt musi zostać zatwierdzony przez Powiatowego Lekarza Weterynarii, któremu podlega planowane przez ciebie miejsce prowadzenia działalności.
Przeczytaj, jak złożyć wniosek o zatwierdzenie projektu technologicznego zakładu.
Nie musisz zatwierdzać projektu technologicznego zakładu, jeśli zamierzasz:
- produkować żywność na statku rybackim, w tym statków przetwórni, statków chłodni i statków zamrażalni
- produkować żywność w gospodarstwie zajmującym się na własne potrzeby ubojem zwierząt na mięso
- zajmować się transportem żywności lub produkcją podstawową
- prowadzić rolniczy handel detaliczny produktami pochodzenia zwierzęcego lub żywnością zawierającą jednocześnie środki spożywcze pochodzenia niezwierzęcego i produkty pochodzenia zwierzęcego
- prowadzić sprzedaż bezpośrednią
Jeżeli chcesz prowadzić działalność MOL (marginalną, lokalną i ograniczoną), wymagana jest uproszczona wersja projektu technologicznego.
Kiedy powinieneś załatwić sprawę
Złóż wniosek o zatwierdzenie zakładu co najmniej 30 dni przed dniem rozpoczęcia działalności.
Gdzie załatwisz sprawę
Usługę można zrealizować w:
- powiatowe inspektoraty weterynarii
Złóż wniosek do Powiatowego Lekarza Weterynarii właściwego ze względu na planowane miejsce prowadzenia działalności.
Co zrobić krok po kroku
Złóż wniosek o zatwierdzenie zakładu
Wniosek możesz złożyć na piśmie albo w formie elektronicznej, wysyłając pismo ogólne na skrzynkę e-PUAP właściwego Powiatowego Inspektoratu Weterynarii.
Dokumenty
Pobierz:
Dokument możesz złożyć jako:
OryginałInformacja dodatkowa
Załączony wniosek jest przykładowy. Właściwego poszukaj na stronie internetowej urzędu, do którego będzie składał wniosek.
Dokument możesz złożyć jako:
Kopia, Oryginał, Uwierzytelniona kopiaInformacja dodatkowa
Dołącz zezwolenie jeśli jesteś cudzoziemcem, w rozumieniu przepisów o cudzoziemcach i zamierzasz prowadzić działalność gospodarczą na podstawie przepisów obowiązujących w tym zakresie w Polsce.
Dokument możesz złożyć jako:
Oryginał, Uwierzytelniona kopiaInformacja dodatkowa
Dołącz zaświadczenie albo oświadczenie o nabyciu przez koło łowieckie – jako dzierżawcy obwodu łowieckiego – członkostwa w Polskim Związku Łowieckim oraz o osobowości prawnej, zgodnie z przepisami Prawa łowieckiego – tylko jeśli dotyczy twojej działalności.
Dokument możesz złożyć jako:
Oryginał, Uwierzytelniona kopiaInformacja dodatkowa
Dołącz zaświadczenie albo oświadczenie na podstawie decyzji ministra właściwego do spraw środowiska, wydanej na podstawie przepisów Prawa łowieckiego – tylko jeśli dotyczy twojej działalności.
Dokument możesz złożyć jako:
Oryginał, Uwierzytelniona kopiaInformacja dodatkowa
Dołącz oświadczenie tylko jeśli dotyczy twojej działalności.
Oświadczenie składają tylko podmioty niepodlegające obowiązkowi:
- wpisu do Krajowego Rejestru Sądowego
- wpisu do Centralnej Ewidencji i Informacji o Działalności Gospodarczej
- uzyskania zezwoleniana pobyt rezydenta długoterminowego UE udzielonego przez inne państwo członkowskie Unii Europejskiej.
Dokument możesz złożyć jako:
KopiaDokument możesz złożyć jako:
KopiaPobierz:
Dokument możesz złożyć jako:
Oryginał, Uwierzytelniona kopiaDokument możesz złożyć jako:
KopiaJeśli dołączasz do wniosku oświadczenia, umieść w nich klauzulę: Jestem świadomy odpowiedzialności karnej za złożenie fałszywego oświadczenia.
Termin
Złóż wniosek o zatwierdzenie zakładu co najmniej 30 dni przed dniem rozpoczęcia działalności.
Powiatowy Lekarz Weterynarii oceni formalnie twój wniosek
Jeżeli twój wniosek zawiera braki formalne (na przykład pomyliłeś się we wniosku, albo nie dołączyłeś potrzebnych dokumentów), urząd wezwie cię do poprawienia błędów. Na poprawki będziesz mieć co najmniej 7 dni od dnia otrzymania wezwania.
Jeśli nie poprawisz błędów w wyznaczonym terminie, twoja sprawa nie będzie dalej rozpatrywana.
Powiatowy Lekarz Weterynarii skontroluje twój zakład
Zatwierdzenie zakładu jest poprzedzone kontrolą Powiatowego Lekarza Weterynarii. Podczas kontroli urzędnicy sprawdzą, czy zakład spełnia wymogi prawa żywnościowego (w przypadku rzeźni dodatkowo wymagania dotyczące dobrostanu zwierząt), a także, czy opracowałeś i wdrożyłeś procedury nadzoru właścicielskiego w tym programy warunków wstępnych oraz system HACCP.
Kontrola PLW jest przeprowadzana w oparciu o kryteria protokołu SPIWET właściwego dla danego zakresu i rodzaju zatwierdzanej działalności.
Jeśli kontrola wykaże nieprawidłowości, Powiatowy Lekarz Weterynarii wyda decyzję o:
- odmowie zatwierdzenia zakładu – gdy są poważne niedociągnięcia, w tym twój zakład nie spełnia wymogów dotyczących infrastruktury i wyposażenia zakładu
- zatwierdzeniu warunkowym zakładu na 3 miesiące – gdy są niewielkie nieprawidłowości, ale zakład spełnia wszystkie wymagania odnośnie infrastruktury i wyposażenia i procedur nadzoru właścicielskiego. PLW nada twojemu zakładowi numer weterynaryjny oraz wpisze go do rejestru.
W przypadku zatwierdzenia warunkowego, PLW zatwierdzi zakład ostatecznie jedynie wówczas, gdy z kolejnej kontroli przeprowadzonej w ciągu trzech miesięcy od momentu zatwierdzenia warunkowego wynika, iż zakład ten spełnia wymogi prawa żywnościowego.
PLW może przedłużyć okres obowiązywania zatwierdzenia warunkowego kolejną decyzją administracyjną. Zatwierdzenie warunkowe nie może jednak zostać wydane na okres przekraczający łącznie sześć miesięcy, z wyjątkiem statków przetwórni i statków zamrażalni pływających pod banderami państw członkowskich, dla których takie zatwierdzenie warunkowe nie może być wydane na okres przekraczający łącznie 12 miesięcy.
Termin
Kontrola odbędzie się w ciągu 30 dni od otrzymania wniosku.
Powiatowy Lekarz Weterynarii zatwierdzi twój zakład, wpisze zakład do rejestru i nada weterynaryjny numer identyfikacyjny
Jeśli kontrola wykaże, że twój zakład spełnia wszystkie wymagania oraz masz zatwierdzony projekt technologiczny (jeśli ten obowiązek dotyczy twojej działalności), PLW wyda decyzję o zatwierdzeniu zakładu.
Wraz z decyzją o zatwierdzeniu zakładu, PLW wpisze zakład do rejestru i nada mu weterynaryjny numer identyfikacyjny.
Dokumenty
Dokument otrzymasz jako:
OryginałIle zapłacisz
- 1088,82 zł – opłata weterynaryjna za złożenie wniosku o zatwierdzenie:
- rzeźni, w której maksymalna tygodniowa zdolność produkcyjna wynosi powyżej:
- 20 jednostek przeliczeniowych, o których mowa w art. 32 ust. 3 pkt 1 ustawy z dnia 29 stycznia 2004 r. o Inspekcji Weterynaryjnej, zwierząt gospodarskich kopytnych lub kopytnych zwierząt dzikich utrzymywanych w warunkach fermowych
- 3000 sztuk drobiu
- 100 sztuk ptaków bezgrzebieniowych
- 3000 sztuk zajęczaków, nutrii, dzikiego ptactwa nieuznawanego za zwierzęta gospodarskie, ale które jest utrzymywane tak jak zwierzęta gospodarskie, z wyłączeniem ptaków bezgrzebieniowych
- zakładu rozbioru mięsa, zakładu obróbki dziczyzny, zakładu mielenia mięsa, zakładu produkującego surowe wyroby mięsne, zakładu mechanicznego odkostniania mięsa, a także zakładu przetwórstwa mięsa, w których maksymalna tygodniowa zdolność produkcyjna ma wynosić powyżej 5 ton mięsa bez kości lub równoważną ilość mięsa z kośc
- zakładu zajmującego się świeżymi rybami, zakładu przetwórstwa produktów rybołówstwa, zakładu mechanicznego odkostniania produktów rybołówstwa oraz zakładu wysyłki i zakładu oczyszczania żywych mięczaków dwuskorupowych, w których maksymalna tygodniowa zdolność produkcyjna ma wynosić powyżej 5 ton
- zakładu przetwarzającego żelatynę i kolagen
- rzeźni, w której maksymalna tygodniowa zdolność produkcyjna wynosi powyżej:
- 366,66 zł – opłata weterynaryjna za złożenie wniosku o zatwierdzenie pozostałych zakładów.
Gdzie zapłacić: opłatę weterynaryjną wpłać na konto Powiatowego Lekarza Weterynarii, do którego składasz wniosek.
- 10 zł – opłata skarbowa za wydanie decyzji o zatwierdzeniu zakładu, wpisie do rejestru i nadaniu weterynaryjnego numeru identyfikacyjnego
Gdzie zapłacić: opłatę skarbową wpłać na konto urzędu miasta lub gminy, właściwego dla siedziby urzędu, w którym składasz wniosek. Numer konta sprawdzisz na stronie internetowej urzędu miasta lub gminy. Na przykład jeśli wniosek składasz do Powiatowego Lekarza Weterynarii w Radomiu, to opłatę zapłać na konto Urzędu Miasta Radomia.
- 17 zł – opłata skarbowa za pełnomocnictwo (opcjonalnie)
Jeśli do urzędu składasz pełnomocnictwo to musisz je opłacić. Nie zapłacisz za pełnomocnictwo udzielone mężowi, żonie, dzieciom, rodzicom, dziadkom, wnukom lub rodzeństwu.
Gdzie zapłacić: opłatę skarbową za pełnomocnictwo wpłać na konto urzędu miasta lub gminy, właściwego dla siedziby urzędu, w którym składasz pełnomocnictwo. Numer konta sprawdzisz na stronie internetowej urzędu miasta lub gminy. Na przykład, jeśli pełnomocnictwo składasz do Powiatowego Lekarza Weterynarii w Radomiu, to opłatę zapłać na konto Urzędu Miasta Radomia.
Praktyczne informacje na temat pełnomocnictwa.
Ile będziesz czekać
Nie dłużej niż miesiąc. Termin może się wydłużyć do 2 miesięcy (dostaniesz o tym informację).
Jak możesz się odwołać
Jeśli jesteś niezadowolony z decyzji PLW, możesz się od niej odwołać. Odwołanie złóż do wojewódzkiego lekarza weterynarii za pośrednictwem powiatowego lekarza weterynarii, który wydał ci decyzję. Masz na to 14 dni od daty jej otrzymania.
Możesz zrezygnować ze składania odwołania i poinformować o tym powiatowego lekarza weterynarii, który wydał decyzję. Jeśli zrobią tak wszystkie strony uczestniczące w postępowaniu, to decyzja szybciej się uprawomocni.
Warto wiedzieć
Jakie masz obowiązki w przypadku zmian w działalności zakładu
Jako przedsiębiorca sektora spożywczego masz obowiązek informować Powiatowego Lekarza Weterynarii o każdej istotnej zmianie w działalności zakładu i o każdym zamknięciu istniejącego zakładu.
Jakie są kary za działanie bez wpisu do rejestru
Jeśli produkujesz żywność w zakładzie, który nie ma wymaganego wpisu lub wprowadzasz na rynek żywność z takiego zakładu, to Powiatowy Lekarz Weterynarii może nałożyć karę pieniężną w wysokości od 200 do 5000 zł.
Podstawa prawna
- Ustawa z dnia 16 grudnia 2005 r. o produktach pochodzenia zwierzęcego
- Rozporządzenie (WE) nr 853/2004 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 29 kwietnia 2004 r. ustanawiające szczególne przepisy dotyczące higieny w odniesieniu do żywności pochodzenia zwierzęcego
- Rozporządzenie (WE) nr 852/2004 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 29 kwietnia 2004 r. w sprawie higieny środków spożywczych
- Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2017/625 z dnia 15 marca 2017 r. w sprawie kontroli urzędowych i innych czynności urzędowych przeprowadzanych w celu zapewnienia stosowania prawa żywnościowego i paszowego oraz zasad dotyczących zdrowia i dobrostanu zwierząt, zdrowia roślin i środków ochrony roślin, zmieniające rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 999/2001, (WE) nr 396/2005, (WE) nr 1069/2009, (WE) nr 1107/2009, (UE) nr 1151/2012, (UE) nr 652/2014, (UE) 2016/429 i (UE) 2016/2031, rozporządzenia Rady (WE) nr 1/2005 i (WE) nr 1099/2009 oraz dyrektywy Rady 98/58/WE, 1999/74/WE, 2007/43/WE, 2008/119/WE i 2008/120/WE, oraz uchylające rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 854/2004 i (WE) nr 882/2004, dyrektywy Rady 89/608/EWG, 89/662/EWG, 90/425/EWG, 91/496/EWG, 96/23/WE, 96/93/WE i 97/78/WE oraz decyzję Rady 92/438/EWG (rozporządzenie w sprawie kontroli urzędowych)
- Ustawa z dnia 14 czerwca 1960 r. Kodeks postępowania administracyjnego
- Rozporządzenie Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 16 grudnia 2016 r. w sprawie rejestru zakładów produkujących produkty pochodzenia zwierzęcego lub wprowadzających na rynek te produkty oraz wykazów takich zakładów
- Rozporządzenie Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 27 lipca 2022 r. zmieniające rozporządzenie w sprawie rejestru zakładów produkujących produkty pochodzenia zwierzęcego lub wprowadzających na rynek te produkty oraz wykazów takich zakładów
- Rozporządzenie Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 29 lipca 2022 r. w sprawie stawek opłat za czynności wykonywane przez Inspekcję Weterynaryjną