Upoważnienie jednostek certyfikujących do przeprowadzania kontroli oraz wydawania i cofania certyfikatów zgodności w zakresie produktów regionalnych i tradycyjnych
Uzyskanie upoważnienia do przeprowadzania kontroli oraz wydawania i cofania certyfikatów zgodności w zakresie produktów regionalnych i tradycyjnych.
Jak załatwić sprawę
Sprawę można załatwić:
- podczas wizyty w urzędzie
- listownie
Co powinieneś wiedzieć i kto może skorzystać z usługi
Stosownie do art. 41 ust 1. ustawy z dnia 17 grudnia 2004 r. o rejestracji i ochronie nazw i oznaczeń produktów rolnych i środków spożywczych oraz o produktach tradycyjnych, jednostka certyfikująca ubiegająca się o uzyskanie upoważnienia do przeprowadzania kontroli oraz wydawania i cofania certyfikatów potwierdzających zgodność procesu produkcji produktów rolnych i środków spożywczych posiadających chronioną nazwę pochodzenia, chronione oznaczenie geograficzne lub będących gwarantowaną tradycyjną specjalnością ze specyfikacją występuje do Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z wnioskiem w tym zakresie.
Przed wystąpieniem do Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z wnioskiem o upoważnienie do certyfikacji produktów regionalnych i tradycyjnych, jednostka certyfikująca musi wystąpić do Polskiego Centrum Akredytacji o udzielenie akredytacji w tym zakresie. Akredytacja jednostek certyfikujących produkty regionalne i tradycyjne umożliwia potwierdzenie spełnienia wymagań normy PN-EN ISO/IEC 17065:2013 - Ocena zgodności – Wymagania dla jednostek certyfikujących wyroby, procesy i usługi.
Kiedy powinieneś załatwić sprawę
W dowolnym momencie
Gdzie załatwisz sprawę
Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi
ul. Wspólna
30,
00-930
Warszawa
Co zrobić krok po kroku
Złożenie wniosku o wydanie upoważnienia do przeprowadzania kontroli oraz wydawania i cofania certyfikatów zgodności w zakresie produktów regionalnych i tradycyjnych
Jednostka certyfikująca ubiegająca się o wydanie upoważnienia do przeprowadzania kontroli oraz wydawania i cofania certyfikatów zgodności w zakresie produktów regionalnych i tradycyjnych składa wniosek do Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi. We wniosku jednostka wskazuje zakres wnioskowanego upoważnienia oraz załącza dokumenty zawierające dane podlegające weryfikacji przez Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Jednostka ma obowiązek zapłaty opłaty skarbowej z chwilą złożenia wniosku, dołączając do wniosku dowód zapłaty należnej opłaty skarbowej albo uwierzytelnioną kopię dowodu zapłaty.
Dokumenty
Dokument możesz złożyć jako:
OryginałInformacja dodatkowa
Wniosek zawiera: - zakres wnioskowanego upoważnienia, - dane adresowe i teleadresowe jednostki certyfikującej oraz filii, jeśli istnieje/-ją, - wykaz załączników.Dokument możesz złożyć jako:
Uwierzytelniona kopiaInformacja dodatkowa
Z wyraźnym wskazaniem komórki organizacyjnej odpowiedzialnej za przeprowadzanie kontroli, wydawanie i cofanie certyfikatów potwierdzających zgodność procesu produkcji produktów rolnych i środków spożywczych posiadających chronioną nazwę pochodzenia, chronione oznaczenie geograficzne lub będących gwarantowaną tradycyjną specjalnością ze specyfikacją.Dokument możesz złożyć jako:
Uwierzytelniona kopiaDokument możesz złożyć jako:
Oryginał, Uwierzytelniona kopiaDokument możesz złożyć jako:
Uwierzytelniona kopiaDokument możesz złożyć jako:
Uwierzytelniona kopiaWnioskodawca dołącza jeden z wymienionych dokumentów: zaświadczenie o wpisie do CEIDG lub odpis z rejestru przedsiębiorców KRS.
Rozpatrzenie wniosku o wydanie upoważnienia do przeprowadzania kontroli oraz wydawania i cofania certyfikatów zgodności w zakresie produktów regionalnych i tradycyjnych
Złożony przez jednostkę certyfikującą wniosek, analizowany jest przez Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi pod względem kompletności dokumentacji niezbędnej do jego rozpatrzenia.
W przypadku, gdy złożony wniosek jest niekompletny, Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi wzywa jednostkę certyfikującą do uzupełnienia braków formalnych w terminie 7 dni. Jeśli jednostka certyfikująca nie uzupełni dokumentów w wyznaczonym terminie, wniosek pozostawia się bez rozpoznania (zgodnie z art. 64 § 2 Kodeksu postępowania administracyjnego).
Wydanie upoważnienia do przeprowadzania kontroli oraz wydawania i cofania certyfikatów zgodności w zakresie produktów regionalnych i tradycyjnych
Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi upoważnia, w drodze decyzji administracyjnej, jednostkę certyfikującą do przeprowadzania kontroli oraz wydawania i cofania certyfikatów potwierdzających zgodność procesu produkcji produktów rolnych i środków spożywczych posiadających chronioną nazwę pochodzenia, chronione oznaczenie geograficzne lub będących gwarantowaną tradycyjną specjalnością ze specyfikacją w zakresie określonym w punkcie 5 dokumentu DAC-06 Akredytacja jednostek certyfikujących produkty regionalne i tradycyjne (wyd. 4 z dnia 10.09.2015 r.).
Zakres akredytacji jednostki certyfikującej w zakresie produktów regionalnych i tradycyjnych obejmuje następujące produkty:
I. Chroniona nazwa pochodzenia i chronione oznaczenie geograficzne:
— mięso świeże (i podroby),
— produkty wytworzone na bazie mięsa (podgotowanego, solonego, wędzonego itd.),
— sery,
— inne produkty pochodzenia zwierzęcego (jaja, miód, różne produkty mleczne z wyjątkiem masła itp.),
— oleje i tłuszcze (masło, margaryna, oleje itp.),
— owoce, warzywa i zboża, świeże lub przetworzone,
— świeże ryby, małże i skorupiaki oraz produkty wytwarzane z nich,
— piwo,
— czekolada i produkty pochodne,
— chleb, ciasto, ciastka, wyroby cukiernicze, herbatniki i inne wyroby piekarnicze,
— napoje z ekstraktów roślinnych,
— makarony,
— sól,
— naturalne gumy i żywice,
— pasta musztardowa,
— siano, olejki eteryczne, korek, koszenila,
— kwiaty i rośliny ozdobne,
— bawełna, wełna, wiklina, len międlony, skóra, futro, pierze,
— inne produkty wymienione w załączniku I do Traktatu o funkcjonowaniu Unii Europejskiej (przyprawy itd.).
II. Gwarantowane tradycyjne specjalności:
— mięso świeże (i podroby),
— produkty wytworzone na bazie mięsa (podgotowanego, solonego, wędzonego itd.),
— sery,
— inne produkty pochodzenia zwierzęcego (jaja, miód, różne produkty mleczne z wyjątkiem masła itp.),
— oleje i tłuszcze (masło, margaryna, oleje itp.),
— owoce, warzywa i zboża, świeże lub przetworzone,
— świeże ryby, małże i skorupiaki oraz produkty wytwarzane z nich,
— dania gotowe,
— piwo,
— czekolada i produkty pochodne,
— chleb, ciasto, ciastka, wyroby cukiernicze, herbatniki i inne wyroby piekarnicze,
— napoje z ekstraktów roślinnych,
— makarony,
— sól,
— inne produkty wymienione w załączniku I do Traktatu o funkcjonowaniu Unii Europejskiej (przyprawy itd.).
Minister wydaje upoważnienie na czas nieokreślony. W decyzji jest nadawany numer identyfikacyjny jednostce certyfikującej. Zakres upoważnienia jest zgodny z zakresem akredytacji udzielonym przez Polskie Centrum Akredytacji.
UWAGA: Jednostka certyfikująca może wydawać certyfikaty zgodności w zakresie zgodnym z zakresem akredytacji udzielonym przez PCA.
Upoważniona jednostka certyfikująca informuje Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi o zmianie danych i informacji zawartych we wniosku o udzielenie upoważnienia do przeprowadzania kontroli oraz wydawania i cofania certyfikatów zgodności oraz w dokumentach dołączonych do wniosku.
Minister, w drodze decyzji, odmawia jednostce certyfikującej, ubiegającej się o upoważnienie do przeprowadzania kontroli oraz wydawania i cofania certyfikatów zgodności w zakresie produktów regionalnych i tradycyjnych udzielenia tego upoważnienia, jeżeli podmiot ten nie spełnia wymagań określonych w art. 36 ust. 2 rozporządzenia nr 1151/2012.
Dokumenty
Termin
Twoja sprawa zostanie załatwiona w ciągu miesiąca. W szczególnych przypadkach, termin ten może się wydłużyć do dwóch miesięcy, o czym poinformuje cię urzędnik
Ile zapłacisz
10,00 zł
Na podstawie ustawy z dnia 16 listopada 2006 r. o opłacie skarbowej.
Ile będziesz czekać
Nie dłużej niż miesiąc. Termin może się wydłużyć do 2 miesięcy (dostaniesz o tym informację).
Jak możesz się odwołać
Decyzja Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi upoważniająca jednostkę certyfikującą do przeprowadzania kontroli oraz wydawania i cofania certyfikatów zgodności w zakresie produktów regionalnych i tradycyjnych nie jest decyzją ostateczną. Stosownie do art. 127 § 3 Kodeksu postępowania administracyjnego, od decyzji wydanej w pierwszej instancji przez ministra lub samorządowe kolegium odwoławcze nie służy odwołanie, jednakże strona niezadowolona z decyzji może zwrócić się do tego organu z wnioskiem o ponowne rozpatrzenie sprawy; do wniosku tego stosuje się odpowiednio przepisy dotyczące odwołań od decyzji. Wniesienie skargi do Wojewódzkiego Sądu Administracyjnego w Warszawie może nastąpić po wyczerpaniu wyżej wymienionego środka.
Warto wiedzieć
Polskie Centrum Akredytacji, jako sygnatariusz Wielostronnego Porozumienia EA w zakresie laboratoriów badawczych i wzorcujących, jednostek certyfikujących systemy zarządzania jakością (QMS), Porozumienia o Wielostronnym Uznawaniu (IAF Multilateral Recognition Arrangement) oraz Porozumienia o Wzajemnym Uznawaniu (ILAC Mutual Recognition Arrangement) w zakresie laboratoriów badawczych i wzorcujących jest zobowiązane do uznawania wyników ocen innych jednostek akredytujących, będących sygnatariuszami tych porozumień, jako równoważne ze swoimi. Ponadto, PCA rekomenduje uznawanie wyników działalności jednostek i laboratoriów akredytowanych przez sygnatariuszy ww. porozumień, w ramach ich zakresów akredytacji, jako równoważnych z wynikami uzyskanymi przez jednostki/laboratoria akredytowane przez PCA.
Podstawa prawna
- Ustawa z dnia 17 grudnia 2004 r. o rejestracji i ochronie nazw i oznaczeń produktów rolnych i środków spożywczych oraz o produktach tradycyjnych
- Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1151/2012 z dnia 21 listopada 2012 r. w sprawie systemów jakości produktów rolnych i środków spożywczych