Serwis informacyjno-usługowy dla przedsiębiorcy

Znajdź kod PKD

Działalność holdingów finansowych

Kod jest zakazany dla osób fizycznych.

Podklasa ta obejmuje

Podklasa ta obejmuje: - działalność spółek holdingowych, które poprzez posiadanie odpowiednich udziałów (akcji) w innych spółkach (spółkach zależnych) zapewniają sobie nad nimi kontrolę, z wyłączeniem zarządzania nimi.

Podklasa ta nie obejmuje

Podklasa ta nie obejmuje: - zarządzania holdingami, sklasyfikowanego w 7010Z.

Działalność trustów, funduszów i podobnych instytucji finansowych

Kod jest zakazany dla osób fizycznych.

Podklasa ta obejmuje

Podklasa ta obejmuje działalność osób prawnych (np. funduszy, trustów) lokujących w papiery wartościowe lub inne aktywa w imieniu akcjonariuszy lub beneficjentów, z wyłączeniem zarządzania. Portfele papierów wartościowych są konstruowane tak, aby osiągnąć określone zyski z inwestycji uwzględniając następujące kryteria: dywersyfikację, ryzyko, stopę zwrotu, niestabilność cen. Te przedsięwzięcia inwestycyjne dające dywidendy i inne dochody z nieruchomości, mają niewielkie (lub zerowe) zatrudnienie oraz niewiele lub żadnych zysków ze sprzedaży swoich usług. Podklasa ta obejmuje: - fundusze inwestycyjne otwarte, - fundusze inwestycyjne zamknięte, - fundusze powiernicze zarządzane w imieniu akcjonariuszy lub beneficjentów, zgodnie z warunkami umów powierniczych, oświadczeniami woli lub umowami agencyjnymi, - powiernicze fundusze inwestycyjne.

Podklasa ta nie obejmuje

Podklasa ta nie obejmuje: - działalności holdingów finansowych, sklasyfikowanej w 6420Z, - działalności funduszów emerytalnych, sklasyfikowanych w 6530Z, - zarządzania funduszami, sklasyfikowanego w 6630Z, - działalności funduszów i trustów osiągających zyski ze sprzedaży swoich wyrobów i usług, sklasyfikowanych zgodnie z ich przeważającą działalnością.

Działalność usługowa wspomagająca eksploatację złóż ropy naftowej i gazu ziemnego

Kod jest dozwolony dla osób fizycznych.

Podklasa ta obejmuje

Podklasa ta obejmuje: - działalność usługową wspomagającą eksploatację złóż ropy naftowej i gazu ziemnego świadczoną na zlecenie, taką jak: - usługi poszukiwania w powiązaniu z wydobyciem ropy naftowej i gazu ziemnego, np. tradycyjne metody poszukiwawcze, takie jak prowadzenie obserwacji geologicznych w miejscach poszukiwań, - wiercenia i odwierty kierunkowe, - wznoszenie wież wiertniczych, naprawę i demontowanie, - cementowanie odwiertów ropy naftowej i gazu ziemnego, - pompowanie, zatykanie i zamykanie szybów, - skraplanie i ponowną gazyfikację gazu ziemnego, prowadzone na terenie kopalni, dla potrzeb transportowych, - odwadnianie i wypompowywanie, wykonywane na zlecenie, - wiercenia próbne związane z górnictwem ropy naftowej i gazu, - gaszenie pożarów szybów.

Podklasa ta nie obejmuje

Podklasa ta nie obejmuje: - działalności usługowej związanej z górnictwem ropy naftowej i gazu ziemnego, sklasyfikowanej w 0610Z, 0620Z, - specjalistycznej naprawy sprzętu górniczego, sklasyfikowanej w 3312Z, - skraplania i ponownej gazyfikacji gazu ziemnego, prowadzonych poza terenem kopalni, dla potrzeb transportowych, sklasyfikowanych w 5221Z, - dokonywania pomiarów geofizycznych, geologicznych i sejsmograficznych, sklasyfikowanych w 7112Z.

Działalność usługowa wspomagająca pozostałe górnictwo i wydobywanie

Kod jest dozwolony dla osób fizycznych.

Podklasa ta obejmuje

Podklasa ta obejmuje działalność usługową świadczoną na zlecenie, wspomagającą górnictwo i wydobywanie sklasyfikowane w odpowiednich podklasach działów 05, 07 i 08: - prowadzenie prac poszukiwawczych poprzez pobieranie próbnych rdzeni wiertniczych oraz prowadzenie obserwacji geologicznych w miejscach poszukiwań, - odwadnianie kopalń i wypompowywanie wód kopalnianych, wykonywane na zlecenie, - próbne wiercenia i pogłębianie otworów wiertniczych.

Podklasa ta nie obejmuje

Podklasa ta nie obejmuje: - prowadzenia kopalni lub kamieniołomów, na zlecenie, sklasyfikowanego w odpowiednich podklasach działów 05, 07 lub 08, - specjalistycznej naprawy sprzętu górniczego, sklasyfikowanej w 3312Z, - prowadzenia pomiarów geofizycznych, na zlecenie, sklasyfikowanego w 7112Z.

Przetwarzanie i konserwowanie mięsa, z wyłączeniem mięsa z drobiu

Kod jest dozwolony dla osób fizycznych.

Podklasa ta obejmuje

Podklasa ta obejmuje: - czynności związane z ubojem zwierząt, obróbką poubojową i paczkowaniem mięsa z bydła, świń, jagniąt, owiec, królików itp., - produkcję świeżego, schłodzonego lub zamrożonego mięsa w tuszach, - produkcję świeżego, schłodzonego lub zamrożonego mięsa w kawałkach, - ubój i przetwarzanie wielorybów na lądzie lub na specjalistycznych statkach, - produkcję skór surowych i skór pochodzących z rzeźni, włączając zdejmowanie wełny ze skór owczych, - wytapianie jadalnego smalcu i innych tłuszczów jadalnych pochodzenia zwierzęcego, - przetwarzanie odpadów zwierzęcych, - produkcję wełny surowej poubojowej.

Podklasa ta nie obejmuje

Podklasa ta nie obejmuje: - wytapiania jadalnych tłuszczów z drobiu, sklasyfikowanego w 1012Z, - pakowania mięsa wykonywanego na zlecenie, sklasyfikowanego w 8292Z.

Chów i hodowla wielbłądów i zwierząt wielbłądowatych

Kod jest zakazany dla osób fizycznych.

Podklasa ta obejmuje

Podklasa ta obejmuje: - chów i hodowlę wielbłądów (dromaderów) i zwierząt wielbłądowatych.

Uprawa zbóż, roślin strączkowych i roślin oleistych na nasiona, z wyłączeniem ryżu

Kod jest zakazany dla osób fizycznych.

Podklasa ta obejmuje

Podklasa ta obejmuje uprawę zbóż, roślin strączkowych i roślin oleistych na otwartych polach. Gospodarstwa rolne często łączą uprawę tych zbóż. Podklasa ta obejmuje: - uprawę zbóż, takich jak: - pszenica, - kukurydza, - proso, - sorgo, - jęczmień, - żyto, - owies, - pozostałe zboża, gdzie indziej niesklasyfikowane, - uprawę roślin strączkowych, takich jak: - fasola, - bób, - ciecierzyca, - wspięga chińska, - soczewica, - łubin, - groch, - nikla indyjska, - pozostałe rośliny strączkowe, - uprawę roślin oleistych na nasiona, takich jak: - soja, - orzeszki ziemne, - bawełna, - rącznik, - siemię lniane, - gorczyca, - rzepak, - szafran, - sezam, - słonecznik, - pozostałe rośliny oleiste uprawiane na nasiona.

Podklasa ta nie obejmuje

Podklasa ta nie obejmuje: - uprawy ryżu, sklasyfikowanej w 0112Z, - uprawy kukurydzy cukrowej, sklasyfikowanej w 0113Z, - uprawy kukurydzy pastewnej, sklasyfikowanej w 0119Z, - uprawy drzew oleistych na owoce, sklasyfikowanej w 0126Z.

Uprawa ryżu

Kod jest zakazany dla osób fizycznych.

Podklasa ta obejmuje

Podklasa nie wymaga wyjaśnień.

Uprawa warzyw, włączając melony oraz uprawa roślin korzeniowych i roślin bulwiastych

Kod jest zakazany dla osób fizycznych.

Podklasa ta obejmuje

Podklasa ta obejmuje: - uprawę warzyw kwiatostanowych, liściastych i łodygowych, takich jak: - karczochy, - szparagi, - kapusta, - kalafiory i brokuły, - sałata i cykoria, - szpinak, - pozostałe warzywa kwiatostanowe, liściaste i łodygowe, - uprawę warzyw owocowych, takich jak: - ogórki, - bakłażany, - pomidory, - papryka, - arbuzy, - kantalupy, - melony, - pozostałe warzywa uprawiane na owoce, - uprawę warzyw korzeniowych, bulwiastych i cebulowych, takich jak: - marchew, - rzepa, - czosnek, - cebula, włączając szalotkę, - por i pozostałe warzywa cebulowe, - pozostałe warzywa korzeniowe i bulwiaste, - uprawę grzybów, w tym trufli, - uprawę buraków cukrowych, - uprawę kukurydzy cukrowej, - uprawę pozostałych warzyw, - produkcję nasion warzyw, z wyłączeniem nasion buraków pastewnych, - uprawę roślin korzeniowych i bulwiastych, takich jak: - słodkie ziemniaki (pataty, bataty), - maniok, - pozostałe rośliny korzeniowe i bulwiaste.

Podklasa ta nie obejmuje

Podklasa ta nie obejmuje: - produkcji nasion buraków pastewnych, sklasyfikowanej w 0119Z - uprawy chili i papryki słodkiej (z rodzaju Capsicum), pieprzu (z rodziny Piper) oraz pozostałych roślin przyprawowych i aromatycznych, sklasyfikowanych w 0128Z, - uprawy grzybni, sklasyfikowanej w 0130Z.

Uprawa trzciny cukrowej

Kod jest zakazany dla osób fizycznych.

Podklasa ta obejmuje

Podklasa nie wymaga wyjaśnień.

Uprawa tytoniu

Kod jest zakazany dla osób fizycznych.

Podklasa ta nie obejmuje

Podklasa ta nie obejmuje: - produkcji wyrobów tytoniowych, sklasyfikowanej w 1200Z

Uprawa roślin włóknistych

Kod jest zakazany dla osób fizycznych.

Podklasa ta obejmuje

Podklasa ta obejmuje: - uprawę bawełny, - uprawę juty, ketmii konopiowatej i pozostałych roślin na włókna łykowe, - uprawę lnu i konopi, - uprawę sizalu i pozostałych roślin z rodziny agawy na włókna tekstylne, - uprawę konopi manilskich, ramii i pozostałych roślin na włókna tekstylne, - uprawę pozostałych roślin włóknistych, - roszenie roślin włóknistych przeprowadzane w warunkach naturalnych.

Pozostałe uprawy rolne inne niż wieloletnie

Kod jest dozwolony dla osób fizycznych.

Podklasa ta obejmuje

Podklasa ta obejmuje pozostałe uprawy rolne inne niż wieloletnie, takie jak: - uprawa brukwi, buraków pastewnych, korzeni pastewnych, koniczyny, lucerny (alfalfa), esparcety, kukurydzy pastewnej i pozostałych traw innych niż rośliny wieloletnie, kapusty pastewnej i podobnych roślin pastewnych, - uprawa gryki, - produkcja nasion buraka pastewnego, - produkcja nasion pozostałych roślin pastewnych, - uprawa kwiatów, - produkcja kwiatów ciętych oraz pączków kwiatowych, - produkcja nasion kwiatów.

Podklasa ta nie obejmuje

Podklasa ta nie obejmuje: - produkcji nasion buraka cukrowego, sklasyfikowanej w 0113Z, - uprawy roślin przyprawowych, aromatycznych innych niż rośliny wieloletnie, do produkcji leków i wyrobów farmaceutycznych, sklasyfikowanej w 0128Z.

Produkcja wyrobów pończoszniczych

Kod jest dozwolony dla osób fizycznych.

Podklasa ta obejmuje

Podklasa ta obejmuje: - produkcję wyrobów pończoszniczych, włączając skarpety, rajstopy.

Przetwarzanie i konserwowanie mięsa z drobiu

Kod jest dozwolony dla osób fizycznych.

Podklasa ta obejmuje

Podklasa ta obejmuje: - czynności rzeźni związane z ubojem drobiu, obróbką poubojową i pakowaniem mięsa z drobiu, - produkcję świeżego, schłodzonego lub zamrożonego mięsa z drobiu, porcjowanego, - wytapianie jadalnych tłuszczów z drobiu, - produkcję pierza i puchu.

Podklasa ta nie obejmuje

Podklasa ta nie obejmuje: - pakowania mięsa wykonywanego na zlecenie, sklasyfikowanego w 8292Z.

Produkcja wyrobów z mięsa, włączając wyroby z mięsa drobiowego

Kod jest dozwolony dla osób fizycznych.

Podklasa ta obejmuje

Podklasa ta obejmuje: - produkcję mięsa suszonego, solonego lub wędzonego, - produkcję wyrobów z mięsa: - kiełbas, wędlin, pasztetów, puddingów mięsnych, „andouillettes” (małe kiełbaski wyrabiane z flaczków), saveloy (potrawa z mięsa, gotowana na parze, często w cieście).

Podklasa ta nie obejmuje

Podklasa ta nie obejmuje: - produkcji gotowych dań z mięsa (w tym z mięsa drobiowego), zamrożonych, sklasyfikowanej w 1085Z, - produkcji zup zawierających mięso, sklasyfikowanej w 1089Z, - handlu hurtowego mięsem, sklasyfikowanego w 4632Z, - pakowania mięsa wykonywanego na zlecenie, sklasyfikowanego w 8292Z.

Przetwarzanie i konserwowanie ryb, skorupiaków i mięczaków

Kod jest dozwolony dla osób fizycznych.

Podklasa ta obejmuje

Podklasa ta obejmuje: - przetwarzanie i konserwowanie ryb, skorupiaków i mięczaków obejmujące: mrożenie, głębokie mrożenie, suszenie, gotowanie, wędzenie, solenie, przechowywanie w solance, puszkowanie itp., - produkcję wyrobów z ryb, skorupiaków i mięczaków: filetów rybnych, ikry, kawioru, substytutów kawioru itp., - produkcję mączki rybnej, przeznaczonej do spożycia przez ludzi lub do karmienia zwierząt, - produkcję mąki, mączki i granulek z ryb i ssaków morskich, nie nadających się do spożycia przez ludzi, - działalność statków, na których dokonuje się wyłącznie przetwarzania i konserwowania ryb, - obróbkę wodorostów.

Podklasa ta nie obejmuje

Podklasa ta nie obejmuje: - przetwarzania ryb na statkach prowadzących połowy ryb, sklasyfikowanego w 0311Z, - przetwarzania wielorybów na lądzie lub na specjalistycznych statkach, sklasyfikowanego w 1011Z, - produkcji olejów i tłuszczów z ryb i ssaków morskich, sklasyfikowanej w 1041Z, - produkcji gotowych, mrożonych dań rybnych, sklasyfikowanej w 1085Z, - produkcji zup rybnych, sklasyfikowanej w 1089Z.

Przetwarzanie i konserwowanie ziemniaków

Kod jest dozwolony dla osób fizycznych.

Podklasa ta obejmuje

Podklasa ta obejmuje: - przetwarzanie i konserwowanie ziemniaków: - produkcję gotowych mrożonych ziemniaków, - produkcję ziemniaków purée w proszku, - produkcję zakąsek ziemniaczanych, - produkcję chrupek ziemniaczanych (chipsów), - produkcję mąki i mączki ziemniaczanej, - przemysłowe obieranie ziemniaków.

Produkcja soków z owoców i warzyw

Kod jest dozwolony dla osób fizycznych.

Podklasa ta obejmuje

Podklasa ta obejmuje: - produkcję soków z owoców i warzyw, - produkcję koncentratów ze świeżych owoców i warzyw.

Pozostałe przetwarzanie i konserwowanie owoców i warzyw

Kod jest dozwolony dla osób fizycznych.

Podklasa ta obejmuje

Podklasa ta obejmuje: - produkcję żywności składającej się głównie z owoców lub warzyw, z wyłączeniem gotowych dań - mrożonych lub w puszkach, - konserwowanie owoców, orzechów i warzyw poprzez zamrażanie, suszenie, zalewanie olejem lub octem, puszkowanie itp., - wytwarzanie owocowych i warzywnych artykułów spożywczych, - produkcję dżemów, marmolady i galaretek, - prażenie orzechów, - produkcję artykułów spożywczych z orzechów, - produkcję łatwo psujących się gotowych potraw z owoców i warzyw, takich jak: - sałatki; pakowane mieszanki sałatek, - obrane lub pocięte warzywa, - tofu (ser sojowy).

Podklasa ta nie obejmuje

Podklasa ta nie obejmuje: - produkcji soków z owoców i warzyw, sklasyfikowanej w 1032Z, - produkcji mąki i mączki z roślin strączkowych, sklasyfikowanej w 1061Z, - konserwowania w cukrze owoców i orzechów, sklasyfikowanego w 1082Z, - produkcji gotowych dań warzywnych, sklasyfikowanej w 1085Z, - produkcji sztucznych koncentratów spożywczych, sklasyfikowanej w 1089Z.

Produkcja olejów i pozostałych tłuszczów płynnych

Kod jest dozwolony dla osób fizycznych.

Podklasa ta obejmuje

Podklasa ta obejmuje: - produkcję nieoczyszczonych olejów roślinnych: oliwy z oliwek, oleju sojowego, oleju palmowego, oleju słonecznikowego, oleju z nasion bawełny, oleju rzepakowego, oleju gorczycowego, oleju z siemienia lnianego itp., - produkcję nieodtłuszczonej mąki i mączki z nasion roślin oleistych, orzechów lub ziaren oleistych, - produkcję rafinowanych olejów roślinnych: oliwy z oliwek, oleju sojowego itp., - przetwarzanie olejów roślinnych: parowanie, gotowanie, odwadnianie, utwardzanie itp., - produkcję niejadalnych olejów i tłuszczów zwierzęcych, - produkcję olejów z ryb i ssaków morskich, - produkcję puchu bawełnianego (lintersu), makuchów z nasion oleistych oraz innych pozostałości powstających przy produkcji oleju.

Podklasa ta nie obejmuje

Podklasa ta nie obejmuje: - wytapiania i rafinacji smalcu i innych zwierzęcych tłuszczów jadalnych, sklasyfikowanych w 1011Z, - produkcji margaryny, sklasyfikowanej w 1042Z, - mielenia kukurydzy metodą mokrą i wytwarzania oleju kukurydzianego, sklasyfikowanych w 1062Z, - wytwarzania olejków eterycznych, sklasyfikowanego w 2053Z, - przetwarzania olejów i tłuszczów za pomocą procesów chemicznych, sklasyfikowanego w 2059Z.

Produkcja margaryny i podobnych tłuszczów jadalnych

Kod jest dozwolony dla osób fizycznych.

Podklasa ta obejmuje

Podklasa ta obejmuje: - produkcję margaryny, - produkcję past będących mieszaniną różnych tłuszczów jadalnych, - produkcję jadalnych mieszanek tłuszczowych zapobiegających przywieraniu do form.

Przetwórstwo mleka i wyrób serów

Kod jest dozwolony dla osób fizycznych.

Podklasa ta obejmuje

Podklasa ta obejmuje: - produkcję świeżego płynnego mleka, mleka sterylizowanego (włączając mleko pasteryzowane lub poddane działaniu bardzo wysokich temperatur (tzw. UHT)) oraz mleka homogenizowanego, - produkcję napojów bezalkoholowych na bazie mleka, - produkcję śmietany ze świeżego mleka: sterylizowanej (włączając śmietanę pasteryzowaną lub poddaną działaniu bardzo wysokich temperatur (tzw. UHT)), homogenizowanej, - produkcję mleka odwodnionego lub zagęszczonego, słodzonego lub niesłodzonego, - produkcję mleka lub śmietany w postaci stałej, - produkcję masła, - produkcję jogurtu i kefiru, - produkcję serów i twarogów, - produkcję serwatki, - produkcję kazeiny i laktozy.

Podklasa ta nie obejmuje

Podklasa ta nie obejmuje: - produkcji surowego mleka krowiego i bawolego, sklasyfikowanej w 0141Z, - produkcji surowego mleka owiec i kóz, sklasyfikowanej w 0145Z, - produkcji substytutów mleka i sera nie opartych na mleku, sklasyfikowanej w 1089Z.

Produkcja lodów

Kod jest dozwolony dla osób fizycznych.

Podklasa ta obejmuje

Podklasa ta obejmuje: - produkcję lodów i innych deserów mrożonych, np. sorbetów.

Podklasa ta nie obejmuje

Podklasa ta nie obejmuje: - działalności lodziarni, sklasyfikowanej w 5610A, 5610B.

Uprawa winogron

Kod jest dozwolony dla osób fizycznych.

Podklasa ta obejmuje

Podklasa ta obejmuje: - uprawę winogron na wino i winogron stołowych w winnicach.

Podklasa ta nie obejmuje

Podklasa ta nie obejmuje: - produkcji wina, sklasyfikowanej w 1102Z.

Uprawa drzew i krzewów owocowych tropikalnych i podzwrotnikowych

Kod jest zakazany dla osób fizycznych.

Podklasa ta obejmuje

Podklasa ta obejmuje uprawę drzew i krzewów owocowych tropikalnych i podzwrotnikowych: - awokado, - bananów i plantanów, - daktyli, - fig, - mango, - papai, - ananasów, - pozostałych drzew i krzewów owocowych tropikalnych i podzwrotnikowych.

Uprawa drzew i krzewów owocowych cytrusowych

Kod jest zakazany dla osób fizycznych.

Podklasa ta obejmuje

Podklasa ta obejmuje uprawę drzew i krzewów owocowych cytrusowych: - grejpfrutów i pomelo, - cytryn i limonek, - pomarańczy, - mandarynek, w tym klementynek, - pozostałych drzew i krzewów owocowych cytrusowych.

Uprawa drzew i krzewów owocowych ziarnkowych i pestkowych

Kod jest zakazany dla osób fizycznych.

Podklasa ta obejmuje

Podklasa ta obejmuje uprawę drzew i krzewów owocowych ziarnkowych i pestkowych: - jabłoni, - moreli, - czereśni i wiśni, - brzoskwiń i nektarynek, - gruszy, - pigwy, - śliwy i tarniny, - pozostałych drzew i krzewów owocowych ziarnkowych i pestkowych.

Uprawa pozostałych drzew i krzewów owocowych oraz orzechów

Kod jest zakazany dla osób fizycznych.

Podklasa ta obejmuje

Podklasa ta obejmuje: - uprawę drzew i krzewów owocowych jagodowych: - czarnej borówki, - porzeczek, - agrestu, - owoców kiwi, - malin, - truskawek, - pozostałych drzew i krzewów owocowych jagodowych, - produkcję nasion owoców, - uprawę orzechów jadalnych: - migdałów, - orzechów nerkowca, - kasztanów jadalnych, - orzechów laskowych, - orzeszków pistacjowych, - orzechów włoskich, - pozostałych orzechów, - uprawę pozostałych drzew i krzewów owocowych: - chleba świętojańskiego.

Podklasa ta nie obejmuje

Podklasa ta nie obejmuje: - uprawy orzechów kokosowych, sklasyfikowanej w 0126Z.

Uprawa drzew oleistych

Kod jest zakazany dla osób fizycznych.

Podklasa ta obejmuje

Podklasa ta obejmuje uprawę drzew oleistych na owoce: - orzechów kokosowych, - oliwek, - olejowców, - pozostałych drzew oleistych.

Podklasa ta nie obejmuje

Podklasa ta nie obejmuje: - produkcji nasion soi, orzechów ziemnych i pozostałych nasion oleistych, sklasyfikowanej w 0111Z.